Daly smart BMS shows very high Current without discharging

NiJunge

New Member
Joined
Apr 4, 2022
Messages
6
Hi all

I have now looked carefully through old questions And I cant seem to find something like this . I just build a solar power system with 400W PV and a LiFePo4 280Ah 24 V battery 8 cells.

I have a Daly Smart BMS with the app working and on the face of it everything seems fine , I found a place here where a voltage difference with almost full battery could be somewhat different and yes one is down but this is not what my question is about (yet)

When I look at the app it say current -143,5 A !!! sum volt 26,4 V thats over 2000 w and nothing is getting hot and only one tiny LED lamp is attached to the system.
Has anyone seen something like that

Im 99% sure that wirring is done corrctly of course some loose connection could be there but I dont think so.
 

Attachments

  • P_20220403_115238.jpg
    P_20220403_115238.jpg
    706.1 KB · Views: 3
  • Screenshot_20220403-134251837.jpg
    Screenshot_20220403-134251837.jpg
    318.7 KB · Views: 3
  • Screenshot_20220403-142206638.jpg
    Screenshot_20220403-142206638.jpg
    339 KB · Views: 3

OTRwSolar

Solar Enthusiast
Joined
Apr 5, 2021
Messages
112
Have you verified the actual load with a clamp-on ammeter or an external shunt?

We had inaccurate current readouts with our Daly 4S 200a Smart BMS. We calibrated both "Work" and "Zero" current using Sinowealth (Windows desktop app). I would assume the same could be done with the 8S Daly. Either charge or discharge current can be used for calibration purposes. Suggest using a current level where you desire the most accuracy.

Very important: if using discharge current to calibrate a Daly BMS (with Sinowealth) be sure to preface the entry with a neg (-) sign. A positive value (for discharge current) will reverse the protection logic (and current flow through the discharge/charge mosfets), resulting in no high current protection.
 
Last edited:

NiJunge

New Member
Joined
Apr 4, 2022
Messages
6
Thanks a lot I did not know the Sinowealth app so I will surely try that ASAP and think I will disconect the solar panels and then discarge and make sure to have the negative on, I believe I can control the values best that way.

Thanks OTRwSolar
 

NiJunge

New Member
Joined
Apr 4, 2022
Messages
6
Still have some problems guys .

What I have done so far.

I found on the SMART BMS android app that it has a Zero drift curr calibration so I disconnected solar and discharging units and whent that way . NOTHING happend still displaying -139 A Current.

Installed Sinwealth and connected PC via Uart USB cable but even though it claimed to be connected no data came through. Tryed All COM ports no dice.

Any good advice ?
 

OTRwSolar

Solar Enthusiast
Joined
Apr 5, 2021
Messages
112
Still have some problems guys .

What I have done so far.

I found on the SMART BMS android app that it has a Zero drift curr calibration so I disconnected solar and discharging units and whent that way . NOTHING happend still displaying -139 A Current.

Installed Sinwealth and connected PC via Uart USB cable but even though it claimed to be connected no data came through. Tryed All COM ports no dice.

Any good advice ?
Since you have an 8s Daly, you may need to use PC Master instead of Sinowealth. This link from currentconnected.com may help.
 

NiJunge

New Member
Joined
Apr 4, 2022
Messages
6
Thanks for that OTRwSolar that worked so far as to get connected

1649943478506.png
But as I hit Current 0A callibration it just stays at -133A . I have tryed to restart as well . Im not sure what the red squeres mean ;-)
 
Top